A mézeskalács tészta sokoldalúan, és kreatív formában elkészíthető. Például pálcikára húzhatjuk, és mintegy nyalókaként ajándékba is adhatjuk. Karácsonykor mintázzuk fenyő alakúra. A mézes nyalókákat Forgács Melinda készítette a KÉS 2010-es adománygyűjtő mézeskalácsos receptkönyvéhez.
A mézeskalács tésztát nyújtsuk 3 mm vastagságúra.
Tetszés szerint szúrjunk ki páros számú formákat belőle.
Érdemes közepes méretű kiszúróval dolgozni, hogy a tölteléknek legyen helye.
A kekszek felébe tehát töltsünk teáskanálnyi adagokat a sűrű lekvárból, majd a keksz széleit kenjünk át vékonyan felvert tojással, vagy akár hideg vízzel.
A süthető pálcikákat helyezzük rá a kekszekre úgy, hogy a tésztán belül essen a pálcika 1/3-ad része.
Végül tapasszuk rá az üres kekszeket. Egy lisztes villával nyomkodjuk össze a tésztaszéleket.
Sütés előtt érdemes egy napot hűtőben pihentetni.
150 fokos sütőben 8-10 perc alatt süssük készre a nyalókákat.