Aszaltszilvás golyók
Hozzávalók:
30 dkg aszalt szilva
3 dkg darált dió
3 teáskanál méz
fahéj
szezámmag
1.
Vágjuk apró darabokra az aszalt gyümölcsöket, de ha van darálónk, akkor inkább azt használjuk.
Ha túl töménynek érezzük a szilvát, készítsük fele-fele arányban mazsolával.
2.
Szórjuk hozzá a finomra őrölt diót.
Csurgassuk hozzá a mézet, ízesítsük fahéjjal.
3.
Dolgozzuk össze a masszát és formázzunk kis golyókat belőle.
A végén a golyókat hempergessük meg szezámmagban.
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt, hámozott, áttört krumpli
- 2 dl tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg só
- 1/4 teáskanál frissen őrölt bors
- 2 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- a nyújtáshoz kevés finomliszt
- a kenéshez 1 tojássárgája és 2 evőkanál tej
1.
A tejfölt meglangyosítjuk a mikróban, elmorzsoljuk benne az élesztőt, és hagyjuk, hogy az élesztő 5 perc alatt felhabosodjon.
A lisztet elkeverjük a sóval és a borssal egy nagy tálban. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk. A sós-borsos liszthez hozzáadjuk a tojást kihűlt, pépes krumplit és a tejfölös, habos élesztőt és a zúzott fokhagymát és a libazsírt. Az egészből sima, egynemű, rugalmas tésztát gyúrunk.
2.
A tésztát lisztezett deszkán lisztezett nyújtófával 2 cm vastagra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tésztahulladékot újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk.
A pogácsákat sütőpapíros tepsire tesszük egymástól 5 cm-re, és hagyjuk, hogy 2 órán át meleg helyen keljenek.
3.
Sütés előtt a sütőt 200 fokra melegítjük (gázsütőn 6-os fokozat), majd kenéshez a tojássárgáját villával elhabarjuk a tejjel, és a tejes tojással megkenjük a pogácsák tetejét. Ezután 20 perc alatt megsütjük a pogácsákat a forró sütőben.
Kb. 35 db pogácsa lesz belőle.
Mandulás kókuszgolyók
Hozzávalók:
20 dkg mandula vagy vegyes magvak
20 dkg kókuszreszelék
rum-aroma ízlés szerint (el is hagyható)
1 kávéskanál fahéj
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
4 evőkanál nádcukor
víz
1.
Finomra daráljuk a magvakat.
Hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
Beleszórjuk a cukrozatlan kakaóport, a nádcukrot, ízlés szerint fahéjat.
Lassan hozzáöntünk egy kevés vizet és összedolgozzuk a masszát.
2.
Golyókat formálunk belőle, amit meghempergethetünk kókuszreszelékben.
Vigyázzunk, ha túl sok a víz, nem tudunk golyót formálni!
|