Aszaltszilvs golyk
Hozzvalk:
30 dkg aszalt szilva
3 dkg darlt di
3 teskanl mz
fahj
szezmmag
1.
Vgjuk apr darabokra az aszalt gymlcsket, de ha van darlnk, akkor inkbb azt hasznljuk.
Ha tl tmnynek rezzk a szilvt, ksztsk fele-fele arnyban mazsolval.
2.
Szrjuk hozz a finomra rlt dit.
Csurgassuk hozz a mzet, zestsk fahjjal.
3.
Dolgozzuk ssze a masszt s formzzunk kis golykat belle.
A vgn a golykat hempergessk meg szezmmagban.
Krumplis pogcsa
Hozzvalk:
- 40 dkg ftt, hmozott, ttrt krumpli
- 2 dl tejfl
- 2,5 dkg leszt
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg s
- 1/4 teskanl frissen rlt bors
- 2 tojs
- 2 gerezd fokhagyma
- a nyjtshoz kevs finomliszt
- a kenshez 1 tojssrgja s 2 evkanl tej
1.
A tejflt meglangyostjuk a mikrban, elmorzsoljuk benne az lesztt, s hagyjuk, hogy az leszt 5 perc alatt felhabosodjon.
A lisztet elkeverjk a sval s a borssal egy nagy tlban. A fokhagymt megpucoljuk, sszezzzuk. A ss-borsos liszthez hozzadjuk a tojst kihlt, ppes krumplit s a tejfls, habos lesztt s a zzott fokhagymt s a libazsrt. Az egszbl sima, egynem, rugalmas tsztt gyrunk.
2.
A tsztt lisztezett deszkn lisztezett nyjtfval 2 cm vastagra nyjtjuk, s 5 cm tmrj pogcsaszaggatval kiszrjuk. A tsztahulladkot jra sszegyrjuk, kinyjtjuk, kiszrjuk.
A pogcskat stpapros tepsire tesszk egymstl 5 cm-re, s hagyjuk, hogy 2 rn t meleg helyen keljenek.
3.
Sts eltt a stt 200 fokra melegtjk (gzstn 6-os fokozat), majd kenshez a tojssrgjt villval elhabarjuk a tejjel, s a tejes tojssal megkenjk a pogcsk tetejt. Ezutn 20 perc alatt megstjk a pogcskat a forr stben.
Kb. 35 db pogcsa lesz belle.
Manduls kkuszgolyk
Hozzvalk:
20 dkg mandula vagy vegyes magvak
20 dkg kkuszreszelk
rum-aroma zls szerint (el is hagyhat)
1 kvskanl fahj
4 evkanl cukrozatlan kakapor
4 evkanl ndcukor
vz
1.
Finomra darljuk a magvakat.
Hozzkeverjk a kkuszreszelket.
Beleszrjuk a cukrozatlan kakaport, a ndcukrot, zls szerint fahjat.
Lassan hozzntnk egy kevs vizet s sszedolgozzuk a masszt.
2.
Golykat formlunk belle, amit meghempergethetnk kkuszreszelkben.
Vigyzzunk, ha tl sok a vz, nem tudunk golyt formlni!
|